Top 5 welvaartsziekten

Als we vandaag de dag nog zouden eten als onze verre, verre voorouders, zouden we 5 welvaartsziekten niet hebben. Sinds de Industriële Revolutie is er op het gebied van voeding namelijk heel veel veranderd. Voeding kon makkelijker en in grotere hoeveelheden bereid worden, waardoor het een stuk ongezonder is geworden.

Deze top 5 van welvaartsziekten hebben we volledig aan ongezonde voeding te danken. 200 jaar geleden zou je hier niemand over hebben gehoord.

#1 Diabetes type 2

Met stipt op 1 staat de ziekte die ons land aan het veroveren is. Waar diabetes type 2 voorheen nog “ouderdomsdiabetes” werd genoemd, vallen vandaag de dag ook jongere mensen ten prooi aan deze vervelende ziekte. Steeds meer mensen van in de dertig (en soms nog jonger) ontwikkelen diabetes type 2. Het is zelfs zo erg dat op basisscholen al de eerste signalen van diabetes type 2 opvallen bij jonge kinderen.

Eenmaal diabetespatiënt is er geen weg meer terug. En helaas zijn er te weinig mensen die de signalen van prediabetes opvangen en dus nog zouden kunnen ontkomen…

#2 Hart- en vaatziekten

Dichtslibbende aderen, nauwe bloedvaten en een continue druk op allerlei organen (doordat ze omgeven worden door vet). Hart- en vaatziekten zijn ook aan een opmars bezig. Artsen en medisch specialisten krijgen het nauwelijks bol gewerkt.

Doordat er veel vetten, zout en suikers in onze voeding zit, vernauwen we onze aderen en kan het bloed niet goed meer doorstromen. Dit kan leiden tot hartproblemen, zoals een hartinfarct of –aanval, maar ook tot allerlei vervelende vaatziekten.

#3 Hoge bloeddruk

Zout in onze voeding is de grootste boosdoener van een te hoge bloeddruk. De gevolgen van een te hoge bloeddruk zijn niet mis. Je kan er hart- en vaatziekten door krijgen en aan sterven. Een hoge bloeddruk komt helaas ook door stress en dat is minder makkelijk te veranderen. Maar door te proberen zout uit onze producten te bannen, kunnen we voor ons zelf wel en groot verschil maken. Ga kant-en-klare maaltijden, sausjes en soepen dus uit de weg, want daar zit heel veel zout in. En dat zout voegt, behalve smaak, echt niets toe!

#4 Te hoog cholesterol

Een beetje in het verlengde van hart- en vaatziekten ligt het hoge cholesterolgehalte. Dat krijg je als je te vet eet. In veel vetten zit een stofje waar je cholesterol gigantisch door stijgt. Hierdoor loop je ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De meeste mensen met een te hoog cholesterol hebben tegelijktijdig ook een te hoge bloeddruk en zijn al diabetespatiënt. Een te hoog cholesterol zou je dus kunnen zien als de finishing touch op een presentje dat je jezelf liever niet cadeau doet.

#5 Obesitas

Elk jaar staat het met koeienletters in de kranten, maar we lijken er weinig van te leren (of er weinig aan te willen veranderen): ruim de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Een groot deel daarvan heeft obesitas en een klein deel daarvan zelfs morbide obesitas.

Voor de duidelijkheid (zonder met BMI’s te strooien) obesitas is overgewicht next level: je bent zo dik dat er weinig meer aan te doen is en je heel veel discipline moet hebben om nog af te vallen. Soms is een operatie (zoals een maagverkleining) de enige manier om gewicht te gaan verliezen. Mensen met morbide obesitas kunnen worden opgenomen in de Obesitas Kliniek, waar ze – na een grondige chirurgische ingreep – ook leren om weer gezonder te eten en te drinken.

Conclusie

Het feit dat we 5 welvaartsziekten te danken hebben aan de Industriële Revolutie zou je aan het denken kunnen zetten. Is het nodig om elke dag ongezond te eten en te drinken? Kun jij op de een of andere manier zelf het verschil vormen en voorkomen dat één van deze ziektes (of in het ongunstigste geval: de complete top 5) jou te grazen neemt?

Comments

(0 Comments)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *