Wanneer kies je voor een diëtist?

Veel mensen vragen zich af wat het nut van een diëtist is en wanneer je je heil bij een diëtist zou moeten zoeken.

Een diëtist is ervoor opgeleid om mensen aan de hand van voedingsschema’s en eventuele oefeningen op gewicht te krijgen. Maar het voornaamste doel is een gezonder leven te verzorgen voor de persoon die bij de diëtist aanklopt.

Wanneer je 5 kilo wil afvallen, klop je dan aan bij een diëtist of doe je het zelf? En hoe zit dat met 10 kilo of wanneer je al van alles geprobeerd hebt? Het kan lastig zijn om de knoop door te hakken en al dan niet voor een diëtist te kiezen. In dit artikel helpen we je op weg om voor jezelf te bepalen wanneer een diëtist wel handig is en wanneer niet.

 Wanneer kies je voor een dietist

Bepaal je doel

Het is in de eerste plaats vooral belangrijk om je doel te bepalen. Wil je 1 kilo afvallen, 5 kilo verliezen of meer dan 10 kilo kwijt zien te spelen? De eerste twee opties kun je waarschijnlijk nog wel zelf, maar 10 kilo kan een hele opgave zijn.

En misschien is het wel helemaal niet jouw doel om gewicht te verliezen, maar wil je afvallen omdat je cholesterol te hoog is, je bloeddruk te hoog is en je je ongelukkig en depressief voelt. Misschien wil je wel als doel een gelukkiger en gezonder leven.

Het is fijn voor jezelf om een doel te hebben. Want een doel geeft richting aan de rest van het proces.

 

Kun je dit zelf?

Als je eenmaal je doel hebt gesteld, kun je jezelf afvragen of je dit zelf kan. In het geval van enkele kilo’s (tot zo’n 10 kilo) kun je in feite veel zelf. Oefeningen, gezonder eten… een dieet kan je daar wel richting in aangeven.

Maar wanneer je niet goed weet waar te beginnen, omdat je last hebt van een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol, kun je beter besluiten om een diëtist bij de hand te nemen.

 

De functie van diëten

De functie van een dieet is je helpen richting te geven aan een gezonder leven. Een bijkomend effect is dat je daardoor doorgaans veel en sneller afvalt. Een dieet is een soort van handboek dat je helpt om gezonder te eten en te drinken en aanbevelingen kan doen op het gebied van beweging.

Met een dieet lukt het verreweg de meeste mensen wel om een aantal kilo’s te verliezen. Zij hebben dan ook geen diëtist nodig.

 

Support van een diëtist

De support van een diëtist kan echter wel wenselijk zijn als het je echt niet lukt om af te vallen. Bijvoorbeeld als je al dieet na dieet geprobeerd hebt en je echt niet meer weet wat je nu verkeerd doet en waarom het jou maar niet lukt om die kilo’s te verliezen.

En ook als je op het medische vlak zit en wil afvallen om een gezondere bloeddruk of een lager cholesterol te verwezenlijken, kun je prima de hulp van een diëtist inschakelen. Weet je niet of een diëtist voor jou de hulp is die je zoekt? Ga dan op gesprek bij je huisarts. Deze kan samen met jou bekijken of de betrokkenheid van een diëtist wenselijk is.

 

Dekt de verzekering een diëtist?

In sommige gevallen worden de kosten van een diëtist door de verzekering gedekt. Je moet dan in de meeste gevallen aanvullend verzekerd zijn. Ook is een voorwaarde dat afvallen op medisch advies uit handen wordt gegeven aan een diëtist. Je moet dus echt aan kunnen tonen dat een arts je heeft doorverwezen en het – gezien je gezondheid – noodzakelijk is dat je professionele hulp bij het afvallen krijgt.

Comments

(0 Comments)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *